Tur Operatörlüğü Nedir?


Teknoloji ve internet teknolojilerinin gelişmesi ile e-ticaret mecrası oluşmuş ve kurum ve şirketler internet üzerinden pazarlama ve satışlarını sürdürmeye başlamışlardır. Turizm şirketleri de müşterilere internet üzerinden online olarak işlem yapma imkanı sunmaktadır.

Turizm şirketleri turistik ülkeleri geziler düzenlemekte ve geziye katılacak kişilere tur operatörleri ile seyahat danışmanlığı sunmaktadır. Tur operatörleri seyahat hizmetlerini uygun fiyatlarla tüketiciye sağlamaktadır. Tur operatörleri turist adına konaklama, ulaştırma, yiyecek içecek işletmelerinin vermiş oldukları hizmet kalitesini denetlemektedir.

Tur operatörleri tercih edilen destinasyonlara tur dizenlemekte ve kültürel, ekonomik, sosyal açıdan gelişen turistik yerleri seçmektedir.

Tur operatörleri karşılayıcı tur operatörleri (incoming), yurtiçi turlar düzenleyen tur operatörleri, yurtdışı turlar düzenleyen tur operatörleri, uzmanlaşmış tur operatörleri gibi sınıflandırılabilmektedir. 

Turistik amaçlı gezilerde ulaştırma, konaklama, gezi ve eğlence işlerinin yürütülmesi, planlanması tur operatörü tarafından sağlanmaktadır.

Günümüzde turizmde rekabet artmakta ve ve tur operatörleri yeni bilinçli olan turistlerin taleplerini karşılamak adına yeni destinasyonlar geliştirmektedir. Kaliteli, verimli çalışmalarla turistler için ürün ve Pazar çeşitliliğini artırmaktadır. Tur operatörleri yerli ve yabancı turistler için yurtdışı ve yurtiçi turlar düzenler, pazarlar, tur programlarını yönetir.

Rezervasyon ve biletleme işlemlerini gerçekleştirir. Müşteri dilek ve isteklerini, şikayetlerini dinler ve çözüm üretir. Yurtiçi, yurtdışı turları hakkında müşterileri bilgilendirir. Konaklama, mola, yol bilgilerini sunar. Tura katılan müşterilere seyahat ile ilgili gümrük, vize, havaalanı işlemlerinde yardımcı olur. Müşteri hizmetleriyle ilgili ödeme, tahsilat gibi muhasebe kayıtlarını tutar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder